In tijden van stijgende voedselprijzen kan het een uitdaging zijn om betaalbare en voedzame maaltijden op tafel te zetten. Maar met een beetje creativiteit en slim inkopen, kun je heerlijke maaltijden bereiden voor slechts €1,50 per persoon. Hieronder vind je tien smakelijke en budgetvriendelijke gerechten die je portemonnee én smaakpapillen tevreden zullen stellen.

1. Pasta met Tomatensaus en Groenten

Ingrediënten:

  • 200g pasta (penne of spaghetti)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 wortel, geraspt
  • 1 paprika, in blokjes
  • Knoflook, naar smaak
  • Italiaanse kruiden

Bereiding: Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de ui, knoflook en groenten in een beetje olie. Voeg de tomatenblokjes en kruiden toe en laat het geheel sudderen. Meng de saus met de gekookte pasta. Dit gerecht is eenvoudig, voedzaam en kost ongeveer €0,70 per portie.

2. Rijst met Linzencurry

Ingrediënten:

  • 200g rijst
  • 100g rode linzen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Kerriepoeder, komijn, koriander

Bereiding: Kook de rijst. Fruit de ui in een pan, voeg de kruiden toe en bak kort mee. Voeg de linzen, kokosmelk en tomatenblokjes toe en laat het geheel 20 minuten sudderen. Serveer de curry over de rijst. Een voedzame maaltijd voor ongeveer €1,20 per persoon.

3. Aardappelsoep

Ingrediënten:

  • 500g aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 prei, in ringen
  • 1 wortel, in stukjes
  • 1 liter groentebouillon

Bereiding: Fruit de ui en prei in een soeppan. Voeg de aardappelen, wortel en bouillon toe en kook tot de aardappelen gaar zijn. Pureer de soep voor een romige textuur. Een stevige maaltijdsoep voor slechts €0,90 per portie.

4. Geroosterde Groente met Bulgur

Ingrediënten:

  • 200g bulgur
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 paprika, in blokjes
  • 1 wortel, in plakjes
  • Olie, peper, zout

Bereiding: Kook de bulgur volgens de aanwijzingen. Meng de groenten met olie, peper en zout en rooster ze in de oven op 200°C voor 20 minuten. Serveer de geroosterde groenten over de bulgur. Een kleurrijk en gezond gerecht voor €1,50 per persoon.

5. Omelet met Groenten

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 paprika, in blokjes
  • 1 tomaat, in blokjes
  • Optioneel: restjes groenten zoals champignons of spinazie

Bereiding: Klop de eieren los en meng met de groenten. Verhit wat olie in een koekenpan en bak het mengsel tot een omelet. Serveer met een sneetje brood. Een snelle en goedkope maaltijd voor ongeveer €1,40 per persoon.

6. Wortel- en Linzensoep

Ingrediënten:

  • 500g wortelen, in stukjes
  • 100g rode linzen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 liter groentebouillon
  • Koriander, komijn

Bereiding: Fruit de ui in een soeppan, voeg de wortelen en kruiden toe en bak kort mee. Voeg de linzen en bouillon toe en laat 20 minuten koken. Pureer de soep en serveer warm. Een gezonde soep voor slechts €0,80 per portie.

7. Bonen Chili met Rijst

Ingrediënten:

  • 200g rijst
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 paprika, in blokjes
  • Chilipoeder, paprikapoeder

Bereiding: Kook de rijst. Fruit de ui, paprika en kruiden in een pan. Voeg de bonen en tomatenblokjes toe en laat 15 minuten sudderen. Serveer de chili over de rijst. Een vullende maaltijd voor ongeveer €1,50 per persoon.

8. Groente Risotto

Ingrediënten:

  • 200g risottorijst
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 wortel, in stukjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 liter groentebouillon

Bereiding: Fruit de ui en wortel in een pan. Voeg de risottorijst toe en roer totdat de rijst glazig is. Voeg geleidelijk de bouillon toe, roer regelmatig en voeg de courgette toe halverwege de kooktijd. Kook tot de rijst romig en gaar is. Een heerlijke risotto voor ongeveer €1,40 per portie.

9. Ratatouille met Couscous

Ingrediënten:

  • 200g couscous
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 paprika, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Provençaalse kruiden

Bereiding: Kook de couscous volgens de aanwijzingen. Fruit de groenten met kruiden in een pan, voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel sudderen. Serveer de ratatouille over de couscous. Een Franse klassieker voor ongeveer €1,50 per persoon.

10. Bulgur Salade met Feta

Ingrediënten:

  • 200g bulgur
  • 100g feta
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 1 tomaat, in blokjes
  • Olie, citroensap, peper, zout

Bereiding: Kook de bulgur en laat afkoelen. Meng met de groenten, feta en dressing van olie en citroensap. Een frisse en vullende salade voor ongeveer €1,50 per persoon.

Conclusie

Met een beetje planning en creativiteit kun je smakelijke en voedzame maaltijden bereiden voor slechts €1,50 per persoon. Deze recepten laten zien dat gezond en lekker eten niet duur hoeft te zijn. Probeer ze uit en ontdek hoe gemakkelijk het is om met een klein budget heerlijke maaltijden op tafel te zetten!

 
 
4o